pondělí 29. srpna 2016

Proč je prodej Olivera Burkea špatným krokem


Večerní zpráva o odchodu Olivera Burkea do Lipska zapůsobila jako šok. Věřím, že většina fandů Forest nevěřila, že by klub mohl svůj nejnadějnější drahokam pordat už teď, ještě před pořádným rozjezdem sezony. Ale stalo se. Kromě toho, že se s tím musíme vyrovnat (pokud se nechceme na fandění úplně vykašlat, což snad hrozí jen u těch nejlabilnějších jedinců), se na transfer můžeme podívat s otázkou, co všechno tato akce naznačuje.

Za prvé - Burke stál nového majitele 13 milionů liber. Je to klubový rekord Forest, Burke je nejdražším skotským hráčem v historii. Jde o hodně peněz. Ale ať se na mě nikdo nezlobí, nechápu, proč - když už tedy musel jít pryč - si za něj Fawaz neřekl víc. Burke byl pod smlouvou na čtyři roky! A když o něj byl takový zájem (několik klubů Premier League včetně Manchesteru United, Arsenalu i Liverpoolu, údajně také Bayern Mnichov a Borussia Dortmund), proč se jeho cena nevyšroubovala až někam přes 20 milionů?

Za druhé - tenhle přestup je bohužel citelnou ranou ambicím klubu a také negativní zprávou nejen směrem k fanouškům, ale též do kabiny. Co si o tom hráči mohou myslet, když se prodává největší talent a momentálně i jeden z nejlepších hráčů? Že prostě klub nechce směřovat tam, kam by měl. Když chce tým postoupit, právě jako hráče jako Burke potřebuje. Rychlé, technicky zdatné, schopné dávat góly. Takové, kteří jsou takzvaně rozdílovými oproti konkurenci.

Za třetí - co tím Fawaz naznačuje? Že potřebuje peníze? Kuvajtský majitel klubu už během svého čtyřletého vládnutí na City Ground udělal kopanců až až, ale tenhle se dá zařadit k těm nejvydařenějším… Burkeův prodej má ještě jeden aspekt, o němž zatím nevíme. Věděli o rychlé akci také trenér Montanier a sportovní ředitel Pereira? Nebo se to dozvěděli z nějakého rychlého telefonátu, kdy už bylo po všem? Pokud platí ta horší varianta, nemáme se obávat dalšího odchodu - tentokrát nikoliv z řad hráčského kádru…?

Klub má do středy ještě trochu času na to, aby fanouškovské úvahy stran ambicí vyvrátil. Za utržené peníze se dají koupit 2-3 na Championship špičkoví hráči. Ale stane se tak? Potřebujeme dvacetigólového útočníka k Assombalongovi a místo Burkea kvalitního křídelníka. Ale určitě by bylo lepší, kdyby Oliver zůstal a neco takového jsme vůbec nemuseli řešit….

Žádné komentáře:

Okomentovat