úterý 20. září 2016

Před 12 lety odešel Brian Clough



Dnes se sice nottinghamská i celoanglická média věnují hlavně večernímu zápasu Ligového poháru Forest-Arsenal – ne že by to nebyl zejména pro Reds atraktivní mač –, ale datum 20. září je pro Nottingham Forest spojené s jinou událostí. Toho dne před 12 lety zemřel Brian Clough.
Jistě tady nemusím vypočítávat všechny trofeje, které Nottingham Forest pod vedením tohoto manažerského génia získal. Není pochyb o tom, že právě Clough se postaral o to, jaké klub má postavení nejen na Ostrovech, ale v celé fotbalové Evropě. A že proslavil i samotné město minimálně jako mytický Robin Hood. Na rozdíl od něj ale Brian byl reálnou osobou.
Ve skutečnosti to je právě Brian Clough, který je zodpovědný za to, že fandím Forest – že právě s tímto klubem prožívám dobré i zlé… Popravdě řečeno, v posledních letech je toho trápení nějak víc. Vždycky, když se objeví nějaká radost, naděje, světlo na konci tunelu, přijde rána a je z toho zase spíš špatná nálada. Ale to je jiný příběh.
Brian Clough klub vytáhl nahoru, vyhrál s ním téměř vše, co se dalo a vedl ho až do chvíle, kdy se rozhodl s trénováním skončit. Ani on nebyl neomylný a jednou z jeho velkých chyb bylo, že nedokázal včas odejít – jinak by nezažil tak hořký konec jako tehdy na jaře 1993. To mu nepřáli snad ani jeho největší odpůrci – a že jich svého času bylo! Ale dnes je Clough všeobecně vnímán jako velká legenda.
V důchodu už moc na profesionální fotbal nechodil, byť o jeho názory byl mezi novináři zájem. A jeho komentáře dokázaly obvykle trefit hřebík na hlavičku. Při své úplně poslední návštěvě City Ground v srpnu 2004 sledoval utkání Forest proti Middlesbroughu, kde kdysi působil jako hráč. Hosté jasně vyhráli a Clough po zápase konstatoval, že i on s jeho zničenými koleny by dnes odehrál lepší zápas než to, co předvedli útočníci Reds… Inu, dokázal říct nepříjemnou pravdu naplno. Mimochodem, jak by asi ohodnotil způsob, jak jeho bývalý klub vede současný kuvajtský manažer? Fawaz by si to asi za rámeček nedal… 
A tak si dnes na Briana zase jednou vzpomeňme – ti odvážnější se mohou zasnít, jaké by to bylo, kdyby Reds zase dobývali Anglii a Evropu. Je ale na obzoru nějaký nový spasitel? Obávám se, že odpověď asi nebude kladná.

Žádné komentáře:

Okomentovat